Někdo jede na klasiku - slepeňák s hořčicí a salámem, jiný raději spaluje energetické tyčinky a gely. Anebo si můžete připravit něco sladkého, dobrého, energeticky bohatého a hlavně rychlého.
15 minut a super svačinu na kolo, ferraty nebo skialpovou túru máte hotovou.
A o co jde? RÝŽOVÉ ŘEZY, které si můžete modifikovat dle vlastní chuti. Základ je ale vždycky stejný:
1) Hrnek rýže (máme vyzkoušeno Basmati) povařte s hrnkem kokosového mléka a třemi hrnky vody.
2) Jakmile se tekutina vyvaří, vmíchejte tři lžíce třtinového cukru.
3) Na závěr přidejte dobroty dle libosti: doporučujeme například nakrájené banaány a nasekanou hořkou čokoládou nebo lžičku skořice s jablky či sušenými meruňkami. Pokud netoužíte po ovoci (nebo zrovna není při ruce), vystačíte si i se samotnou skořicí.
Kokosové mléko nekupujte draze v obchodě. Připravte si ho sami. Hrnek sušeného strouhaného kokosu nasypte do mixéru, zalijte čtyřmi hrnky vody a zhruba minutu mixujte. Hotovo! Vzniklé kokosové mléko uchovávejte v lednici. A pokud by vám vadily kousíčky kokosu, přeceďte tekutinu přes plátýnko.
4) Vzniklou hmotu dejte do krabičky vyložené strečovou folií a uložte alespoň na 3 - 4 hodiny do lednice. Řezy hezky ztuhnou a můžete si je pak nakrájet na kousky a zabalit jednotlivě do alobalu na túru.
A proč jsou rýžové řezy lepší než ten slepeňák?
Především se jedná o energeticky vyvážený mix pomalých a středně rychlých sacharidů, které budou vašemu tělu postupně dodávat energii na nějaký ten dlouhodobější výkon jakým je toulání se po horách. Ať už na bajku, ocelovém laně nebo s lyžemi na nohou.
Dobrou chuť a horám zdar!