Skip to content

Domácí sušenky na cestu

Tatranky, horalky, müsli tyčinky, sojové suky. To je prostě česká cestovatelská klasika, stejně jako slepeňák s vysočinou. Koho nebolí pustit korunu, zabalí si na cesty energetickou tyčinku nebo gel. A teď vám do toho přijdeme my a řekneme, že ani jedno není vhodné.

 

A proč je to nevhodné?

Protože horalky, tatranky, banány v čokoládě apod. nejsou určené na dlouhodobý výdej energie v přírodě, ale na kynutí v gauči při sledování Růžové zahrady. Zasytí vás na chvíli, ale za hodinu budete zase šmejdit v batohu, co byste snědli.

A energetické gely a tyčinky? Krom toho, že člověk ani pořádně nepozná, co strká do pusy? Jedná se o rychlé sacharidy, které vás nakopnou, ale je na krátkou chvíli. Ohromné množství cukrů vyvolá zvýšenou produkci inzulínu a snadno se stane, že za několik desítek minut na tom s energií budete ještě hůř, než předtím. Smysl tak mají pro náročné sportovní výkony a závody, ale ne pro aerobní aktivity jako turistka, lezení, ferraty, skialpy, apod.

 

Co teda potřebujete?

Pomalé cukry (polysacharidy), které se vstřebávají postupně. Po dobu několika desítek minut až hodin. Vaše tělo je tak neustálé zásobováno přisunem nové energie a hlad? Ten neznáte. Právě tohle splňují domácí sušenky, do kterých si navíc zamícháte suroviny přesně podle vašeho gusta.

 

Recept na domácí sušenky

Z následujícího objemu surovin připravíte přibližně 12 kousků sušenek. Záleží, jak velké si je uplácáte.

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g špaldové nebo žitné mouky
  • 50 g uvařených jáhel
  • 3 nastrouhaná jablka
  • namletý mlák dle libosti
  • namleté lněné nebo sezamové semínko
  • máslo a med dle libosti
  • 1 vejce

Jestli vám nejsou po chuti jáhly, nahraďte je vločkami nebo větším množstvím mouky. Prášek do pečiva nepotřebujete, pryč s chemií.

Všechny suroviny smíchejte dohromady, na pánvičce rozehřejte máslo s medem a zamíchejte do těsta. Výsledná konzistence by měla být lepkavá. Z těsta vytvarujete placičky, rozložte na plech a pečte v horkovzdušné troubě na 160°C  po dobu 20 - 30 minut.  Dokud nebudou do zlatova opečené.

 

Do tří dnů je snězte

Tohle je možná zbytečná informace, protože sušenky jsou tak dobré, že vám déle ani nevydrží. Každopádně v nich není žádný stabilizátor, tak proto ty tři dny.

A pokud chcete mít sušenky vláčnější, přidejte více jablek. Med můžete nahradit přesnídávkou nebo čerstvým rozmixovaným ovocem. Kreativitě se meze nekladou.

 

Dobrou chuť a horám zdar!

Honza Navrátil (text)

 

Ještě si tomu do termosky připravte horký čaj >>

 

Scroll To Top